Expoziția lui Ştefan Câlţia la Bistriţa Năsăud – în Biserica Evanghelică de la Herina în primăvară-vară 2008 cuprinde 16 desene pe calc de mari dimensiuni, realizate de Ştefan Câlţia şi afişate în interiorul bisericii realizată în stil romanic, unul dintre cele mai frumoase monumente medievale transilvane.

Situată pe dealul din nord-estul localităţii Herina, la 16 kilometri de Bistriţa, Biserica Evanghelică de secol XIII domină peisajul prin armonie, proporţie şi echilibru, fiind plasată pe dealul Hagău, cel mai înalt din zonă, unde au existat exploatări de sare din vremea ocupaţiei romane. Etimologic, numele localităţii Herina provine din limba celtă – „halina” însemnând „sare”.  Mai mult decât un proiect artistic, iniţiativa noastră vizează şi un context mai amplu, al recuperării valorilor de patrimoniu românesc. Biserica de la Herina face parte din categoria monumentelor de prim rang în acest sens.

Conform Pr. Ioan Moga “orice biserică prinde viaţă şi se împlineşte doar în rugăciune, în comuniunea liturgică a celor adunaţi ca trup viu al lui Hristos. De aceea, desfăşurarea unei expoziţii într-un astfel de loc ascunde întotdeauna un risc al înstrăinării, o piatră de încercare. Hrisoavele cu cruci pe care Ştefan Câlţia le întraripeaza vertical în văzduhul bisericii Herina dovedesc contrariul: ele dau viaţă bisericii, sunt chip al unei stări de rugăciune şi cheamă nu la privire, ci la împreună-înălţare. În ele, Crucea nu este redusa nici la „înţelepciune”, nici la simplu „semn” (1 Cor 1, 22), ci se vădeşte a fi un drum al împlinirii creaţiei – prin Înviere.”

Alte expoziții
Locuri

Muzeul de Artă Timișoara
3 Octombrie - 5 Decembrie 2014

Uroborus

Muzeul Național de Artă al Moldovei
1 Noiembrie - 15 Decembrie 2019