Muzeul de Artă Timișoara
3 Octombrie - 5 Decembrie 2014
Expoziția “Uroborus” este o călătorie care cuprinde patru direcții ale ciclicității evenimentelor de-a lungul existenței umane, plecând de la desenele făcute de pictorul român Ștefan Câlția la finalul anilor ‘80 ai secolului trecut.
Uroborus este șarpele care își înghite propria coadă formând cu ajutorul corpului un cerc. De-a lungul timpul, s-au creat două moduri principale de a-l interpreta: unul esoteric, psihologic, care datează de la epoca egipteană, China antică Ying și Yang, evul mediu sau Jung unde reprezenta ciclicitatea emoțiilor, stărilor și valorilor umane; altul fizic, logic, care aparține lui Platon, Rees, ori, poate forțând, lui Einstein, prin descrierea fantastic – anatomică a animalului care nu avea nevoie de nimic altceva în afară de propriul corp pentru a exista într-un cerc perfect.
În acest context, expoziția devine o călătorie labirintică, în care vizitatorul intră în dialog cu spațiul și lucrările artistului. Uroborus este, în această expoziție, cheia oferită amăgitor de la intrare, cuprinsă abia după parcurgerea celor patru părți numite după desenele care au conturat conceptul curatorial. Suntem încercați ca Iov, Trădăm ca Petru, Numai întorși ca Fiul Rătăcitor, Vom renaște ca Iona.
Pentru Ștefan Câlția, înrădăcinat într-un spațiu și timp încărcat de valori legate de patrimoniu, umanitate și natură, Chișinăul poate reprezenta șansa pierdută a Bucureștiului sau a atâtor alte orașe care și-au distrus, nu doar patrimoniul cât și fragilul țesut uman al comunităților.